مقایسه PowerIQ انکر و Quick Charge با هر استاندارد شارژ سریع
مقایسه PowerIQ انکر و Quick Charge میتواند در شناخت دستگاه و انتخاب شارژر یا پاوربانک مناسب کمک کند. PowerIQ، Quick Charge و Power Delivery (PD) سه فناوری مختلف برای شارژ سریع دستگاهها هستند که هر کدام ویژگیها و مزایای خاصی دارند. بیایید به تفاوتهای این سه فناوری بپردازیم:
تا وقتی که یک آزمایشگاه سری در جایی یک معجزه انرژی قابل حمل اختراع کند، شارژ کردن دستگاههایمان بخشی از زندگی روزمره است که نمیتوانیم از آن چشمپوشی کنیم. گوشی هوشمند، تبلت، هدفون، ایربادز، ساعت هوشمند، لپتاپ و اخیراً خودروی شما، همگی باتریهایی در انواع و اندازههای مختلف دارند که انرژی کافی برای حداقل یک روز استفاده را ذخیره میکنند. هدف این است که دستگاه خود را هر چه سریعتر شارژ کنید تا زمان انتظار برای شارژ کامل به حداقل برسد.
چندین استاندارد شارژ سریع در بازار وجود دارد که وعده کوتاهترین زمان شارژ ممکن برای دستگاههای شما را میدهند. برخی از تولیدکنندگان دارای استانداردهای اختصاصی خود هستند که آنها را به دیگر شرکتهای سازنده گوشی هوشمند نیز واگذار میکنند. بهعنوان مثال، شرکت اوپو فناوری شارژ سریع SuperVOOC خود را به شرکتهای وانپلاس و ریلمی ارائه میدهد. استاندارد USB Power Delivery یک استاندارد باز است که عمدتاً توسط اپل و گوگل مورد استفاده قرار میگیرد.
در اینجا فهرستی از فناوریهای شارژ سریع آمده است:
- Qualcomm Quick Charge
- MediaTek Pump Express
- Samsung Adaptive Fast Charging
- Oppo SuperVOOC Flash Charge (که در دستگاههای وانپلاس به نام Dash Charge یا Warp Charge و در دستگاههای ریلمی به نام Dart Charge شناخته میشود)
- Huawei SuperCharge
- Anker PowerIQ
- USB Power Delivery (USB PD)
در این مقاله، بیشتر به بررسی سه استاندارد PowerIQ از انکر، Quick Charge از کوالکام و USB Power Delivery از سازمان USB-IF خواهم پرداخت.
انکر PowerIQ
شرکت چینی انکر شاید محبوبترین برند شارژر های موبایل در حال حاضر باشد و دلیل خوبی هم دارد؛ محصولات این شرکت از کیفیت بالایی برخوردارند و از طیف گستردهای از دستگاهها پشتیبانی میکنند. انکر یک فناوری شارژ اختصاصی به نام PowerIQ توسعه داده است که در بسیاری از محصولات آن مانند پاوربانک ها، شارژر های دیواری و شارژر های خودرویی پشتیبانی میشود. آخرین نسخه PowerIQ 3.0 که در سال 2019 معرفی شد، توانایی ارائه تا 100 وات توان خروجی از طریق کانکتورهای USB-C به USB-C و USB-C به لایتنینگ را دارد.
PowerIQ بهطور هوشمند دستگاه و کابل شارژ شما را شناسایی میکند و ولتاژ و جریان مناسب را برای آن تأمین میکند. با استفاده از ولتاژ متغیر، PowerIQ ترکیب صحیحی از ولتاژ و جریان را ارائه میدهد که برای دستگاه شما مناسب است. انکر این فناوری را بهعنوان «فناوری شارژ سریع و سازگار جهانی» معرفی میکند، زیرا قادر است گوشیها، تبلتها و لپتاپها را شارژ کند. محصولات مجهز به PowerIQ از دستگاههای آیفون، سامسونگ، نوکیا، هواوی، شیائومی ،تکنو و تقریباً هر دستگاهی با پورت Micro USB یا USB-C پشتیبانی میکنند.
انکر محصولات دیگری نیز دارد که از فناوری PowerIQ پشتیبانی میکنند، از جمله شارژر فندکی و پاوربانک.
کوالکام Quick Charge
شرکت کوالکام، که تأمینکننده اصلی تراشه برای بسیاری از سازندگان گوشیهای هوشمند اندرویدی است، یک استاندارد شارژ اختصاصی به نام Quick Charge (QC) دارد. این شرکت این فناوری را به سازندگان مختلف واگذار میکند تا محصولات شارژ سازگار با Quick Charge تولید کنند؛ محصولاتی مانند پاوربانک ها، شارژرهای دیواری USB، شارژرهای خودرویی و آداپتورهای برق.
امروزه استاندارد Quick Charge از QC 1.0 تکامل یافته و به جدیدترین نسخه یعنی QC 5.0 رسیده است که سرعت شارژ شگفتانگیزی را ارائه میدهد؛ بهطوری که میتواند گوشی را از 0 تا 50 درصد تنها در پنج دقیقه شارژ کند.
استانداردهای Quick Charge 2.0 و 3.0 همچنان پرکاربردترین نسخههای QC در بازار هستند. این دو استاندارد از طریق رابط USB-A عمل میکنند. در مقابل، نسخههای QC 4.0 و QC 5.0 با استاندارد USB Power Delivery (USB-PD) سازگار بوده و از پورت USB-C استفاده میکنند.
برخی از برندهایی که از استاندارد Quick Charge پشتیبانی میکنند عبارتند از: الجی، شیائومی، نوکیا، سامسونگ و ردمی/شیائومی.
کدام نسخه از Quick Charge را باید استفاده کنید ؟
قاعده کلی این است که هم دستگاه شما و هم لوازم جانبی شارژ باید از یک استاندارد مشابه پشتیبانی کنند تا بهترین عملکرد را داشته باشید. اگر استانداردها مطابقت نداشته باشند، سرعت شارژ به اندازه ضعیفترین نقطه محدود میشود. برای مثال، اگر یک شارژر دیواری QC 3.0 داشته باشید ولی گوشی شما فقط از QC 2.0 پشتیبانی کند، سرعت شارژ برابر با استاندارد QC 2.0 خواهد بود. اگر گوشی شما از هیچیک از استانداردهای QC پشتیبانی نکند، شارژ به صورت معمولی انجام میشود (با توان 5V/1A یا 5V/2A).
بنابراین، ابتدا با سازنده گوشی هوشمند خود بررسی کنید که دستگاه شما از کدام نسخه Quick Charge پشتیبانی میکند.
USB Power Delivery (USB-PD)
Power Delivery (PD) که گاهی به نام USB PD نیز شناخته میشود، یک فناوری شارژ پیشرفته است که توسط سازمان USB Implementers Forum (USB-IF) تعریف شده است. این سازمان غیرانتفاعی توسط گروهی از شرکتها که استاندارد USB را توسعه دادهاند، تأسیس شده است. شما احتمالاً USB را بهعنوان پورت انتقال داده بین لپتاپ و هارد اکسترنال میشناسید، اما امروزه بسیاری از افراد از همین پورت برای شارژ کردن گوشیها، هدفونها، پاوربانک و تبلتها نیز استفاده میکنند.
استاندارد USB-PD سطح جدیدی از استفاده را ارائه میدهد و پورت USB را به یک رابط قدرتمند برای شارژ تبدیل میکند که تا 100 وات توان را تأمین میکند. استاندارد USB-PD مشخص میکند که تا 2 آمپر در 5 ولت (معادل 10 وات) و بهصورت اختیاری تا 3 آمپر یا 5 آمپر در 12 ولت (معادل 36 وات یا 60 وات) یا 20 ولت (معادل 60 وات یا 100 وات) ارائه دهد.
چه کسانی باید از USB Power Delivery استفاده کنند ؟
اگر آیفون دارید و به دنبال شارژ سریع هستید، بهترین گزینه برای شما دستگاههای سازگار با USB-PD هستند. تنها چیزی که نیاز دارید یک کابل USB-C به لایتنینگ است که حداقل 18 وات توان شارژ فراهم میکند. این میزان بسیار بهتر از شارژ 5 وات است که شارژر معمولی داخل جعبه ارائه میدهد.
اگر لپتاپی با پورت USB-C دارید که از Power Delivery پشتیبانی میکند، خرید یک شارژر PD منطقی است. جدیدترین مکبوکهای اپل از Power Delivery تا حداکثر 65 وات پشتیبانی میکنند. در واقع، یک شارژر Power Delivery میتواند بهعنوان یک شارژر همهکاره عمل کند؛ بهطوری که میتوانید با آن هم آیفون و هم مکبوک خود را شارژ کنید، البته بسته به تعداد پورتهایی که شارژر دارد.
کدام استاندارد شارژ سریع را انتخاب کنید ؟
پاسخ به این سؤال ساده نیست. بیشتر سازندگان گوشیهای هوشمند دارای فناوریهای اختصاصی شارژ سریع خود هستند که معمولاً عملکرد خوبی هم دارند. اما مشکل اینجاست که اگر آداپتور شارژر اصلی گوشیتان را گم کنید، ممکن است نتوانید جایگزین مناسبی پیدا کنید. به همین دلیل، استفاده از یک استاندارد با سازگاری بالا بهترین گزینه است.
USB Power Delivery (USB PD) بسیار آیندهدار است و به همین دلیل دستگاههای اپل، از جمله آیفون و مکبوک، بهخوبی با آن سازگار هستند. همچنین، گوگل از سازندگان اندروید میخواهد که سازگاری با USB PD را حفظ کنند، بنابراین احتمالاً در آینده شاهد پشتیبانی بیشتر گوشیهای اندرویدی با پورت USB-C از این استاندارد خواهیم بود.
بهطور کلی، ترجیحا از USB PD استفاده کنید، البته به شرطی که دستگاه شما از این استاندارد پشتیبانی کند. در غیر این صورت، مجبور خواهید بود از شارژر اختصاصی سازنده گوشی استفاده کنید یا به سراغ فناوری PowerIQ از انکر بروید که از طیف گستردهای از محصولات پشتیبانی میکند.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
دیدگاهی وجود ندارد!