چرا نسل Z پیشگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی است؟

چرا نسل Z پیشگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی است؟ | بررسی دقیق

در این مقاله به چرا نسل Z پیشگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی است؟ میپردازیم. در دنیای کار، هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار تحول‌آفرین معرفی شده است که میتواند بهره‌وری را افزایش داده و فرآیندهای کاری را ساده‌تر کند. با این حال، یک مطالعه جدید که توسط Slack انجام شده است، نشان میدهد که روند پذیرش هوش مصنوعی در بین کارمندان ایالات متحده طی سه ماه گذشته تقریباً ثابت باقی مانده است.

این وضعیت پرسش‌های مهمی را درباره آینده پذیرش این فناوری و تأثیرات آن بر اقتصاد و محیط کار ایجاد میکند.

یک نظرسنجی که روز دوشنبه توسط Google Workspace منتشر شد نشان میدهد که تقریباً همه‌ی کارمندان دانش‌محور در رده سنی بیست سالگی از ابزارهای تولید محتوای هوش مصنوعی استفاده میکنند.

چرا نسل Z پیشگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی است؟

چرا این موضوع اهمیت دارد؟

جوانان معمولاً پذیرندگان اولیه فناوری هستند. اگر نسل Z از چیزی استفاده میکند، احتمالاً به‌زودی بقیه نیز از آن استفاده خواهند کرد. فکر کنید به هر فناوری محبوب در محیط کار — از ایمیل گرفته تا ابزارهایی شبیه به Slack و استفاده از اسناد تعاملی — معمولاً جوان‌ترین افراد اولین کسانی هستند که از این ابزارها استفاده میکنند و دیگران از آن‌ها پیروی میکنند.

روش انجام تحقیق

در اواخر تابستان، گوگل نظرسنجی‌ای را بین 1,005 کارمند دانش‌محور تمام‌وقت انجام داد که در سنین 22 تا 39 سال بودند و یا در نقش‌های رهبری قرار داشتند یا به دنبال این نقش‌ها بودند.

یافته‌های نظرسنجی

93٪ از نسل Z(سنین 22 تا 27 سال) اعلام کردند که حداقل از دو ابزار هوش مصنوعی در هفته استفاده میکنند — ابزارهایی مانند ChatGPT، DALLE، Otter.ai و سایر محصولات تولید محتوای هوش مصنوعی. 79٪ از میلنیال‌ها (28 تا 39 سال) گفتند که از دو یا بیشتر از این ابزارها در هفته استفاده میکنند.

جزئیات بیشتر

کارمندان جوان‌تر از هوش مصنوعی برای بازبینی ایمیل‌ها و اسناد، یادداشت‌برداری در جلسات و حتی شروع ایده‌پردازی استفاده میکنند. 88٪ از کارمندان نسل Z گفتند که از هوش مصنوعی برای شروع وظایفی که احساس میکنند سخت و سنگین است، استفاده میکنند.

بررسی واقعیت

گوگل در فروش هوش مصنوعی به‌عنوان آینده کار سرمایه‌گذاری کلانی کرده است. این شرکت میلیاردها دلار روی این فناوری نوظهور سرمایه‌گذاری کرده — و این نظرسنجی کوچک به تقویت ادعای آن‌ها کمک میکند. یک مطالعه بزرگ‌تر از کارمندان تمام‌وقت — در همه سنین — که اوایل این ماه منتشر شد، نشان داد که پذیرش هوش مصنوعی به‌طور کلی در حال کاهش است و تقریباً نیمی از کارمندان گفتند که حتی برای اعتراف به استفاده از این فناوری احساس راحتی نمیکند.

اما طبق یافته‌های گوگل، کارمندان جوان‌تر نسبت به استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی کمی راحت‌تر صحبت میکنند. 52٪ از افراد بین 22 تا 27 سال گفته‌اند که به طور مداوم درباره استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی با همکاران خود صحبت میکنند.

نکته قابل توجه

طرفداران هوش مصنوعی میگویند که این ابزارها زندگی کاری را برای کارمندان آسان‌تر میکنند. این ابزارها میتوانند برخی وظایف خسته‌کننده — مانند یادداشت‌برداری در جلسات — را حذف کند و تمرکز کارمندان را روی وظایف کلان‌تر و مهم‌تر قرار دهند.

چشم‌انداز آینده

این روند میتواند در آینده هم به افزایش بهره‌وری چشمگیر در اقتصاد کلان منجر شود و هم به احتمال از دست رفتن شغل‌ها بیانجامد. طبق یک مطالعه جدید که توسط Slack انجام شده است، درصد کارمندانی در ایالات متحده که میگویند از هوش مصنوعی در محل کار استفاده میکنند، طی سه ماه گذشته تقریباً ثابت باقی مانده است.

چرا این موضوع اهمیت دارد؟

اگر روند پذیرش سریع هوش مصنوعی کاهش یابد یا ثابت بماند، بسیاری از فرضیات خوش‌بینانه درباره این فناوری — و ارزش‌گذاری‌های بسیار بالای بازار که به آن وابسته است — ممکن است تغییر کند. یکی از دلایل ممکن این کاهش، عدم تمایل کارمندان به بیان استفاده از هوش مصنوعی به مدیران است، زیرا ممکن است به عنوان “تنبل” یا “ناتوان” شناخته شوند.

چرا نسل Z پیشگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی است؟

کلام آخر

مطالعه اخیر Slack حاکی از آن است که پذیرش هوش مصنوعی در محیط‌های کاری ایالات متحده از رشد سریع قبلی به یک روند ثابت رسیده است. این موضوع میتواند به چالش‌هایی مانند نگرانی کارمندان درباره برداشت منفی مدیران یا عدم آموزش و فرهنگ‌سازی مناسب نسبت به استفاده از این فناوری مرتبط باشد.

اگرچه هوش مصنوعی وعده بهبود بهره‌وری و تسهیل وظایف خسته‌کننده را میدهد، کند شدن روند پذیرش آن ممکن است انتظارات خوش‌بینانه از مزایای اقتصادی و بهره‌وری این فناوری را تحت تأثیر قرار دهد. برای تحقق پتانسیل‌های کامل هوش مصنوعی، ایجاد فرهنگ سازمانی حمایتی، ارائه آموزش‌های لازم و تشویق به استفاده از ابزارهای نوین ضروری به نظر میرسد.

بنابراین، رهبران سازمانی و شرکت‌ها باید استراتژی‌هایی طراحی کند که ضمن رفع نگرانی‌های کارمندان، پذیرش فناوری‌های هوش مصنوعی را تسهیل کند و از این طریق، به تحقق بهره‌وری اقتصادی و شغلی کمک نمایند.