نیمنگاهی به دنیای هدفونها، طراحی و انواع آنها
گفته میشود موسیقی، میتواند تمام موانع را پشت سر بگذارد، چه این موانع ساخته انسان باشند چه نباشند. بعضی از مطالعات نشان میدهند گیاهان وقتی در معرض موسیقی قرار میگیرند رشد بهتری دارند، یا والهای آبی که از طریق آواهای صوتی باهم ارتباط برقرار میکنند، موسیقی بدون شک حد و مرزی نمیشناسد. تاثیر قدرت موسیقی بر روی شخصیت و افکار هرکس امری غیرقابل انکار است. موسیقی هم مثل لباس پوشیدن سلیقهایست و هرکس علاقه خاص خودش را دارد. در حال حاضر قابل دسترسترین و معروفترین راهی که بتوانیم در دنیای موسیقی خود، بی هیچ مزاحمتی غرق شویم بدون شک هدفونها (headphones designs) هستند.
به دنبال هدفون خاصی میگردید؟ شاید شناخت انواع مختلف هدفون شروع خوبی باشد.
نگران نباشید، قرار نیست یک مقاله طولانی و حوصله سر بر بخوانید، کتاب و دفترتان را آماده کنید و یادداشت بردارید که میخواهیم شروع کنیم!
هدفونها بصورت کلی در دو دسته گسترده جای میگیرند: Earphones و Headphon.
آدمها عاشق انتخاب کردند و هدفونها انتخابهای جورواجور زیادی در اختیار ما قرار میدهند. هدفونهای فیت، دیزاین و هدفونهای درایور، همگی انتخابهای متنوعی پیش پای ما میگذارند. ولی در نهایت مهمترین نکته این است که شما با کدام هدفون راحتترید.
راحتی، ظاهر، قابل حملبودن، خروجی صدا، کارایی و صدالبته قبمت، فاکتورهایی هستند که به ما کمک میکنند هدفون موردنظرمان را پیدا کنیم. بیایید به چند نمونه از انواع هدفون نگاهی بندازیم.
In-ears (تو گوشی)
همانطور که از اسمش پیداست، این هدفون در داخل گوش قرار گرفته و قسمت نرم پلاستیکی که روی سرش قرار دارد، باعث میشود در داخل گوش بماند. هدفونهای تو گوشی (In-ears) نوع پیشرفته ایرباد (Earbuds) هستند. ظاهر ایربادها دایرهای بود و برخلاف هدفونهای تو گوشی بیرون سوراخ گوش قرار میگرفتند. ایربادهای مرسوم اپل و یا ایرپاد ۳ اپل که به زودی قرار است رونمایی شود، هنوز رگههایی از طراحی ایربادهای قدیمی را در خود دارند.
سبک و قابل حمل، با داشتن درایوری کوچک، هدفونهای تو گوشی خروجیای تولید میکنند که اصلا به ظاهر کوچکشان نمیخورد. به دلیل داشتن ظاهر شیک و حذف بیشتر صداهای مزاحم محیط، هدفونهای تو گوشی بیشتر سلیقه افرادی است که دائما در حرکتند. منظور افرادی است که دوست دارند همیشه و همهجا، موقع صحبت کردن، کار کردن، در باشگاه و حتی موقع شنا، موسیقی گوش بدهند. هدفون *** نمونه خوبی از یک هدفون ورزشی (Sport-friendly) تو گوشی است.
بیایید کمی فنیتر درمودرش توضیح بدیم. هدفون تو گوشی از سه بخش عمده تشکیل شده که شامل کابل، درایور و سری گوشی میشود. اکثر هدفونهای دارای یک سری نرم سیلیکونی هستند که برای گوش همه مناسب باشد. درایورهای هدفون تو گوشی معمولا در اندازه ۸ تا ۱۵ میلیمتر موجودند. در حالت ایدهآل هرچقدر درایور بزرگتر باشد بیس (Bass) بهتر است و میدبیس (mids) بالاتر صدای زیر (treble) بهتری هم تولید میکند. هدفونهای تو گوشی به دلیل سایز کوچک نسبت به مدلهای دیگر نازلتر پنداشته میشدند. اما با رشد پی در پی تکنولوژی حالا بعضی از هدفونهای تو گوشی گوی رقابت را از هدفونهای روی گوش و دور گوش هم ربودهاند.
هدفونهای تو گوشی طرفداران زیادی دارند و معمولا به مدلهای دیگر ترجیح داده میشوند. یکی از دلایل علاقه بیش از حد مردم، تنوع در رنگ، طراحی و قیمت این هدفونهاست. میتوان گفت تنوع در این هدفونها پایانی ندارد!
هدفون
اسمش گویای همهچیز است. هدفونها برای سر ساخته شدهاند، برای همین است که در مقایسه با ایرفونها بزرگتر هستند و از سر به عنوان تکیهگاهی استفاده میکنند که گوشیها به راحتی روی گوش شما قرار بگیرد. بر اساس طراحی، هدفونها به دو دسته تقسیم میشوند: روی گوش (On-ears) و دور گوش (Over-ears).
On-ears (روی گوش)
وزن هدفونهای رویگوشی از هدفونهای دورگوش سبکتر است. همچنین اندازه این هدفونها خیلی بزرگتر از ایرفون است که همین امر شانس داشتن درایور بزرگتری را به آنها میدهد. در نتیجه داشتن درایور بزرگتر، هدفون شما از دامنه وسیعتری از فرکانسها پشتیبانی کرده و درنتیجه صدای بهتر و با کیفیتتری تولید میکند.
دلیل این نامگذاری این است که در این نوع هدفون، گوشیها “روی” گوش قرار میگیرند. هوشمندانه است، نه؟ معمولا هدفونهای رویگوشی هدبندی دارند که بالای سر قرار میگیرد. برخی از هدفونهای رویگوش دارای گردنبند یا کلیپسهایی هستند که باعث میشوند گوشیهای راحتتر روی گوش قرار بگیرند.
قابل حمل بودن، کیفیت بالای آهنگ و وزن سبک، هدفونهای رويگوش را به نمونه متعادلتر هدفون و ایرفون تبدیل کرده است. برای قابلیت حمل بهتر، بعضی از هدفونهای رویگوش قابل تا شدن هم هستند.
از لحاظ حذف صداهای بیرونی، هدفونهای رویگوش به دلیل نحوه کاربرد و استفادهای که دارند چندان عالی عمل نمیکنند. ولی در عوض با خروجی صدای خوبی که دارند تا حدی این کمبود را جبران میکنند. همانند هدفونهای توگوشی، هدفونهای رویگوش هم در طرحها و مدلهای مختلف عرضه میشوند. با داشتن تنوع محصول زیاد، هدفونهای رویگوش هم سهم خوبی از مجبوبیت در بین کاربران را کسب کردهاند. قیمت مقرون به صرفه آنها هم فاکتور دیگری است که هنگام خرید این نوع هدفون میتوانید در نظر بگیرید.
Over-ears (دور گوشی)
به زبان ساده، هدفونهای دورگوشی در واقع “دور” گوش قرار میگیرند! طراحی گوشیهای این هدفون بهگونهای است که کاملا گوش را میپوشاند. همین امر سبب میشود صداهای مزاحم محیط اطراف به مقدار زیادی کاهش یابد. هدفونهای دورگوشی از لحاظ اندازه، بزرگترین مدل محسوب میشوند. آنها درایورهای بزرگی هم دارند که اندازهاش معمولا از ۲۵میلیمتر تا ۵۰ میلیمتر متغییر است. درایورهای بزرگ کیفیت صدای فوقالعادهای به این هدفونها میبخشند به طوری که میتوان طوری تنظیمشان کرد که به خروجی دلخواه ما برسند.
انواع مختلفی از هدفونهای روی گوش خروجی محور وجود دارند. تنوع زیاد باعث میشود همه افراد بتوانند از آن استفاده کنند: از جمله دوستداران بیس، تهیهکنندگان – که بیشتر فرکانس مسطح را ترجیح میدهند و هرکسی که علاقهای به گوش دادن به موسیقی داشته باشد. اکثر افراد حرفهای، موسیقیسازان و دوستداران لوازم صوتی، ترجیح میدهند از هدفونهای رویگوش استفاده کنند، چرا که هم خروجی صدای خوبی دارد هم راحتتر است.
داشتن پدهای گوشی با کیفیت، هدفونهای رویگوش را به گزینه مناسبی برای افرادی تبدیل کرده که نیاز به استفاده طولانی مدت از هدفون دارند.
سایز بزرگ این هدفونها ویژگی اصلی و تعیینکنندهای است. چرا که به آنها امکان میدهد با مدلهای مختلف و پیشرفته درایور سازگار باشند. درایور داینامیک، الکترواستاتیک، هدفونهای مگنتی مسطح، نمونهای از انواع تکنولوژي مورد استفاده در درایورهای هدفونها هستند.
از لحاظ طراحی گوشیها، هدفونهای رویگوش به دو گروه تبدیل میشوند: پشت باز و پشت بسته.
بیشتر هدفونهای رویگوشی که اطرافتان میبینید، پشت بستهاند. ایده اصلی ساخت این نوع گوشی، جلوگیری از خروج صدا از درایورهای موجود در گوشیهای این هدفون است. این کار در تعیین کیفیت خروجی نهایی بسیار تاثیرگذار است.
از طرفی ممکن است حدس زده باشید که هدفونهای پشت باز، با اجازه خروج صدا از گوشی به طور حسابشده، صدای طبیعیتری تولید میکنند.
حالا که با انواع هدفون آشنایی پیدا کردید، بد نیست بدانید که هدفونها معمولا با یک سری قابلیتهای اضافه عرضه میشوند که به کارایی موثر آنها کمک میکند. برای مثال، میکروفون داخلی برای پاسخگویی تماسها، دکمه کنترل حجم صدا، بلوتوثی و بیسیم بودن، چند نمونه از موارد این لیست بلند بالاست.
به یاد داشته باشید که سلیقه افراد مختلف، متفاوت است. بعضیها ممکن است هدفون تو گوشی را به هدفونهای روی گوش ترجیح دهند، هیچ ایرادی ندارد. در عوض سعی کنید در انتخاب هدفون، متناسب با سلیقه و نوع مصرفتان عمل کنید.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
دیدگاهی وجود ندارد!