واکمن سونی

واکمن سونی، یکی ماندگارترین ابزار تاریخ

در این مقاله در باره واکمن سونی میگوییم و تاثیر تاریخی که در به وجود آمدن هدفون های امروزی داشتن را بررسی میکنیم. اگر یک نوار کاست را به تقریباً هر کسی زیر 25 سال نشان دهید و از او بپرسید که فکر میکند این وسیله چه کاری انجام میدهد، به شما با چشمانی خیره نگاه خواهد کرد، انگار که از او خواسته‌اید با یک دمپایی قوطی لوبیا را باز کند. اما با گذشت 45 سال از معرفی اولین واکمن سونی، سونی TPS-L2، اکنون زمان آن رسیده که آن را به عنوان نمادین‌ترین گجت تمام دوران‌ها بشناسیم.

اگر یک چیز وجود داشته باشد که نسل زد (Gen Z) به آن علاقه دارد، آن استفاده بیش از حد از کلمه «آیکونیک یا نمادین» است، اما در این مورد کاملاً شایسته است. کاست‌ها از اوایل دهه 1960 وجود داشتند، توسط فیلیپس به عنوان جایگزینی بسیار راحت‌تر برای وینیل و نوارهای حلقه به حلقه توسعه یافتند، اما تا زمانی که در سال 1979 سونی TPS-L2 را معرفی نکرد، این مستطیل‌های پلاستیکی کوچک واقعاً به اوج خود نرسیدند.

ورود واکمن به این معنا بود که دیگر نیازی نبود در خانه یا ماشین باشید تا به موسیقی‌ای که توسط یک دی‌ جی رادیویی انتخاب نشده است گوش دهید. اکنون میتوانستید این کار را در حال حرکت انجام دهید و این مفهوم هنوز هم پس از 45 سال در اطراف شما دیده میشود.

واکمن سونی

پیش از واکمن، مردم برای گوش دادن به موسیقی عمدتاً به دستگاه‌های ثابت مانند سیستم‌های صوتی خانگی و رادیوهای خودرو متکی بودند. واکمن این امکان را فراهم کرد که افراد بتوانند موسیقی را در هر زمان و هر مکان با خود داشته باشند. این دستگاه قابلیت حمل و نقل آسان و استفاده با هدفون‌ سبک را داشت که تجربه‌ای کاملاً جدید از موسیقی را ارائه میداد.

با موفقیت مدل اولیه، سونی به توسعه و بهبود واکمن ادامه داد. در سال‌های دهه 1980 و 1990، واکمن‌های متعددی با ویژگی‌های جدید و بهبود یافته عرضه شدند. برخی از این مدل‌ها شامل واکمن‌های ضد آب، واکمن‌های دارای رادیو و حتی واکمن‌های دارای ویژگی‌های ضبط صدا بودند. در این دوره، واکمن به یکی از محصولات اصلی و پرفروش سونی تبدیل شد.

این جعبه پلاستیکی سفرهای ماشینی را برای نسل قدیم متحول کرد. دیگر مجبور نبودید به چیزی که والدین شما پخش میکردند گوش کنید، میتوانستید در صندلی عقب بنشینید و یکی از نوارهای میکس خودتان را که با ضبط کردن از رادیو ساخته بودید، پخش کنید. فرقی نمیکرد چه برندی باشد، آن زمان به همه پخش‌کننده‌های نوار کاست قابل حمل واکمن میگفتند.

واکمن سونی

موسیقی متن زندگی شما

واكمن فقط نحوه گوش دادن به موسیقی را به صورت عملی تغییر نداد، بلکه به شما اجازه داد فضاهای عمومی را به فضاهای خصوصی تبدیل کنید. شما میتوانستید با گذاشتن یک جفت هدفون و فشار دادن دکمه پخش، دنیای اطراف خود را خاموش کنید. امروزه در بیشتر فضاهای عمومی، افرادی که این کار را نمیکنند اغلب در اقلیت هستند.

در زمان عرضه واکمن سونی TPS-L2 در سال 1979، آکیو موریتا، یکی از بنیان‌گذاران سونی، گفت که این محصولی است که جوانانی را که میخواهند تمام روز به موسیقی گوش دهند، راضی خواهد کرد. آنها آن را همه جا با خود خواهند برد. او درست میگفت و واکمن به پیشگام گوشی‌های هوشمند مدرن تبدیل شد. اولین مدل TPS-L2 در واقع با دو سوکت هدفون عرضه شد، اما هیچ‌کس از سوکت دوم استفاده نمیکرد، زیرا گوش دادن به موسیقی با واکمن به عنوان یک فعالیت بسیار فردی تلقی میشد.

جالب اینجاست که این دستگاه همچنین دکمه‌ای داشت که میتوانست میکروفونی را فعال کند تا شما بتوانید بشنوید که در اطرافتان چه میگذرد، تقریباً دقیقاً مانند ویژگی شفافیت که امروزه در بهترین هدفون‌های بلوتوثی وجود دارد. اما این ویژگی نیز به سرعت کنار گذاشته شد، زیرا مردم دوست داشتند بتوانند بدون مزاحمت به دنیای خودشان پناه ببرند. سونی در تکنولوژی دست به تحولات زیادی زده است، اگر به تاریخ این شرکت علاقه مند هستید حتما مقاله تاریخچه برند Sony را مطالعه کنید چرا که به صورت جامعی به تاریخ این برند پرداختیم.

واکمن سونی

با این دستگاه شما میتوانستید موسیقی متن هر لحظه از زندگی خود را انتخاب کنید. چه آن لحظه تماشای غروب آفتاب از پنجره قطار با آهنگ Spirit of Eden از Talk Talk باشد یا قدم زدن در خیابان پس از یک روز بد کاری با آهنگ‌های Napalm Death، همه چیز کمی سینمایی‌تر میشد. با توجه به اینکه صدا و مکان میتوانند به طور ذاتی به هم پیوند خورده باشند، به ویژه خاطراتی که با آهنگ‌های خاص مرتبط هستند، قابل حمل کردن کامل موسیقی به طور کامل معنای آن را برای ما تغییر داده است.

در سال 1984، سونی حتی مدل WM-F5 را عرضه کرد، یک مدل واکمن که با یک شاسی مقاوم‌تر و ضد پاشش آب و یک جفت هدفون داخل گوش (بیشتر مدل‌های دیگر با هدفون‌های روی گوش عرضه میشدند) همراه بود، بنابراین میتوانستید از آن هنگام ورزش استفاده کنید و آهنگ‌های الهام‌بخش را مستقیماً به گوش‌های خود پمپاژ کنید.

واکمن سونی

تب زرد

WM-F5 همچنین در رنگ زرد روشن عرضه شد که ما را به یکی دیگر از تأثیرات مهم واکمن بر دنیای فناوری میرساند: مد.

واكمن یکی از اولین محصولات فناوری بود که تقریباً به همان اندازه که بر عملکرد تأکید داشت، بر زیبایی‌شناسی نیز تأکید میکرد. داشتن یک واکمن یک انتخاب سبک زندگی بود، چیزی که سونی در تبلیغات خود به شدت بر آن تأکید داشت و این روند نیز مدت‌ها پس از آنکه سی‌دی‌ها جای نوارها را گرفتند، مینی‌دیسک‌ها جای سی‌دی‌ها را گرفتند و MP3ها جای همه آن‌ها را گرفتند، ادامه یافت.

واکمن سونی

در واقع، نام واکمن آنقدر قدرتمند است که نه تنها نسل‌های مختلف محصولات، بلکه حتی فرمت‌های فیزیکی را نیز پشت سر میگذارد. سونی در دوران سی‌دی به دیسکمن روی آورد. خوشبختانه شلوارهای گشاد در دهه 90 مد بودند، زیرا جا دادن یکی از آن‌ها در جیب یک چالش بود اما به زودی متوجه شد که نوع رسانه‌ای که محصولاتش پخش میکنند مهم نیست، بلکه حس آزادی که واکمن به ارمغان می‌آورد، اهمیت دارد.

واکمن سونی

کلام آخر

واکمن سونی به عنوان یکی از ماندگارترین ابزارهای تاریخ، نه تنها نحوه گوش دادن به موسیقی را به صورت عملی تغییر داد، بلکه تاثیر عمیقی بر فرهنگ و زندگی روزمره مردم گذاشت. از تبدیل فضاهای عمومی به فضاهای خصوصی گرفته تا معرفی مد و سبک زندگی جدید، واکمن همچنان به عنوان نماد آزادی و خلاقیت در دنیای فناوری شناخته میشود. نام واکمن و حس آزادی‌ای که به ارمغان آورد، همچنان در قلب همه جای دارد، حتی اگر فرمت‌های رسانه‌ای تغییر کرده باشند.