آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم | what-we-need-to-know-about-hdmi-cable

انواع کابل HDMI همه آنچه که باید بدانید

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم، کابل HDMI معمولا برای اتصال کامپیوتر به مانیتور آن یا تلویزیون استفاده میشود. کابل‌های HDMI در زندگی روزمره مردم بسیار رایج هستند. اما بسیاری از مردم هنوز در مورد کابل‌ها و کانکتورهای HDMI سردرگم هستند. HDMI چیست ؟ HDMI برای چه مواردی استفاده میشود ؟ مزایای کابل HDMI  چیست ؟ برای پاسخ به همه این سوالات با تهران اسپیکر همراه باشید.

HDMI برای چه مواردی استفاده میشود ؟

HDMI نام کامل High-Definition Multimedia Interface است که یک رابط صوتی یا تصویری برای انتقال داده‌های دیجیتالی فشرده نشده صوتی و تصویری است. کابل‌های HDMI معمولا در تجهیزات AC مانند تلویزیون‌ها، کامپیوترها، مانیتورهای کامپیوتر، گیرنده‌های سینمای خانگی، ساندبار ها و کنسول‌های بازی استفاده میشوند. HDMI برای ارائه صدا و تصویر با کیفیت بالا طراحی شده است. اغلب به دنبال آن یک عدد برای نشان دادن نسخه مانند HDMI 1.4 ،HDMI 2.0 و HDMI 2.1 وجود دارد.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم

تاریخچه HDMI

قبل از ساخت HDMI، چندین رابط برای انتقال داده‌های صوتی و تصویری مانند DVI و کامپوننت‌ها وجود داشتند. به عنوان مثال، DVI معمولا در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت که فقط میتوانست سیگنال‌های ویدئویی را که برای مانیتور کامپیوتر مناسب است، منتقل کند.

در اوایل دهه 2000، ایده‌ای برای ایجاد یک استاندارد جدید به وجود آمد که با DVI سازگار بود و HDMI توسط گروهی از شرکت‌های بین المللی از جمله هیتاچی، فیلیپس، سونی، پاناسونیک، سیلیکون ایمیج، تامسون و توشیبا ایجاد شد. ساخت HDMI توسط دیزنی، برادران وارنر و غیره نیز پشتیبانی شد. دستگاه‌های HDMI از سال 2002 تا کنون در نسخه‌های بسیاری تولید شده‌اند که پس از هر کدام اعدادی مانند 1.2، 1.4 یا 2.0 وجود دارد.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم

نسخه‌های HDMI

HDMI 1.0

HDMI 1.0 در دسامبر 2002 معرفی شد که امکان انتقال تصویر و صدا از طریق یک کابل مجزا را فراهم میکرد. از طراحی لینک مبتنی بر DVI استفاده کرد اما صدا و سایر داده‌ها را در فواصل خالی ارسال میکرد. HDMI 1.0 از انتقال داده تا 4.95 گیگابیت در ثانیه پشتیبانی میکند. اطلاعات ویدیویی 3.96 گیگابیت بر ثانیه و همچنین صدای 8 کاناله (192 کیلوهرتز/24 بیت) را ارائه میدهد.

HDMI 1.1

HDMI 1.1 در ماه می 2004 منتشر شد. چند تنظیمات کوچک و پشتیبانی از DVD-Audio را اضافه کرده است.

HDMI 1.2

HDMI 1.2 در آگوست 2005 معرفی شد. تغییرات زیادی از جمله اضافه شدن گزینه One Bit Audio دارد. استاندارد HDMI 1.2 به سازندگان اجازه میدهد تا فرمت‌هایی را برای انعطاف‌پذیری ایجاد کنند و آن را برای کامپیوترهای شخصی مناسب‌تر میکند. همچنین دارای پشتیبانی از رنگ RGB است. HDMI 1.2a نیز در سال 2005 معرفی شد و ویژگی‌ها، مجموعه‌ها و تست‌های CEC را تعریف کرد.

HDMI 1.3

HDMI 1.3 نسخه ارتقا یافته HDMI 1.2 بود که در سال 2006 منتشر شد. پهنای باند لینک HDMI 1.3 به حداکثر پهنای باند 10.2 گیگابیت بر ثانیه میرسد. حداکثر پهنای باند ویدیویی 8.16 گیگابیت بر ثانیه و پشتیبانی از رنگ تیره مانند 10, 12, 16 bpc (گستره رنگ 30، 36 و 48 بیتی) را دارد. علاوه بر این،HDMI Type C (Mini HDMI) را به دستگاه‌های قابل حمل اضافه کرد. HDMI 1.3a در نوامبر منتشر شد و تغییرات HDMI نوع C را اضافه کرد.

HDMI 1.4

HDMI 1.4 ویژگی‌های بسیاری دارد. به عنوان مثال، یک کانال اترنت اچ‌دی‌ام‌آی (HEC) اضافه کرد تا دو دستگاه متصل به HDMI بتوانند اتصال اینترنت را به اشتراک بگذارند. علاوه بر این،HDMI 1.4 میتواند از وضوح  4K در 24، 25 و 30 هرتز پشتیبانی کند. سپس HDMI 1.4a و HDMI 1.4b به طور جداگانه در سال 2010 و 2011 معرفی شدند.

HDMI 2.0

HDMI 2.0 تغییر بزرگی ایجاد کرد و در سال 2013 منتشر شد. HDMI 2.0 حداکثر پهنای باند تا 18.0 گیگابیت بر ثانیه دارد. علاوه بر این، حداکثر پهنای باند تصویری آن 14.4 گیگابیت بر ثانیه است و به این معنی است که میتواند وضوح 4K در 60 هرتز را پشتیبانی کند. همچنین پشتیبانی از صدای 32 کاناله را اضافه کرد. برای تطبیق با فناوری HDR، HDMI 2.0a  راه‌اندازی شد که رنگ‌های روشن، شفاف و طبیعی‌تر را امکان پذیر میکند.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 آخرین ورژنی است که در سال 2017 توسط انجمن HDMI معرفی شد. حداکثر سرعت انتقال آن 48 گیگابیت بر ثانیه است و میتواند وضوح تصویر و نرخ تازه‌سازی بالاتر از جمله 8K 120Hz را پشتیبانی کند. HDMI 2.1 میتواند رزولوشن بالای 10K را پشتیبانی کند. HDMI 2.1 نیز دارای نوع جدیدی از کابل است و برای پشتیبانی از 48 گیگابیت بر ثانیه باید از کابل جدید استفاده کنید.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم

انواع کابل HDMI

کابل‌های HDMI را نیز میتوان با توجه به نسخه‌های مختلف HDMI و سرعت انتقال سیگنال به انواع مختلفی طبقه‌بندی کرد.

کابل HDMI استاندارد

کابل استاندارد HDMI ابتدایی‌ترین کابلی است که از وضوح 1080i یا720p  پشتیبانی میکند. ابتدا برای نسخه‌های HDMI 1.0 تا 1.2 طراحی شده است. حداکثر پهنای باند یک کابل HDMI استاندارد میتواند به 4.95 گیگابیت بر ثانیه برسد. همچنین یک کابل HDMI استاندارد با اترنت وجود دارد که دارای یک کانال داده است. کابل استاندارد خودکار HDMI برای دستگاه‌های ویدئویی خودرو استفاده میشود.

کابل HDMI پرسرعت

کابل‌های HDMI پرسرعت و نیز کابل‌های HDMI پرسرعت با اترنت نیز وجود دارند. هر دوی آنها از 1080p تا 4K پشتیبانی میکنند، اما دومی دارای یک کانال داده است. این نوع کابل HDMI برای پلیرهای ویدیوی بلو-ری بسیار توصیه میشود.

کابل HDMI با سرعت بالا پریمیوم

کابل HDMI با سرعت بالا پریمیوم با ساخت HDMI 2.0 ارائه شد. حداکثر پهنای باند این کابل 18 گیگابیت بر ثانیه است. همچنین کابل‌های HDMI با سرعت بالا پریمیوم و کابل‌های HDMI با سرعت بالا با اترنت وجود دارند که هر دو از HDR و 4K در 60 هرتز پشتیبانی میکنند. چنین کابلی برای کسانی که عاشق بازی‌های کامپیوتری هستند، یک گزینه عالی است.

کابل HDMI با سرعت فوق‌العاده بالا

نوع جدیدی از کابل در سال 2017 معرفی شد که با نام HDMI رده 3 یا HDMI با سرعت فوق‌العاده بالا شناخته میشود. این کابل برای پشتیبانی از 4K، 5K، 8K و K10 در 120 هرتز تا 48 گیگابیت بر ثانیه ساخته شده و با HDMI 2.0،HDMI 1.4  و غیره سازگار است.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم

انواع کانکتورهای HDMI

برای قرار دادن کابل‌های HDMI در دستگاه‌های منبع مختلف و تجهیزات نمایشگر، به انواع مختلفی از کانکتورها نیاز است. در اینجا پنج نوع کانکتور HDMI آورده شده است.

HDMI نوع A

HDMI نوع A معمولا به عنوان HDMI استاندارد شناخته میشود. HDMI نوع A معمولا دارای 19 پین است و میتوان از آن در دستگاه‌های منبع رایج مانند گیرنده‌های A/V، کامپیوترها، کنسول‌های بازی و مانیتورهای تلویزیون استفاده کرد. HDMI استاندارد دارای بزرگترین کانکتور HDMI است.

HDMI نوع B

HDMI نوع B یک HDMI دو لینکی است که در سال 2002 منتشر شد. اما این نوع HDMI هرگز در محصولات مصرفی استفاده نشده است.

HDMI نوع C

HDMI نوع C کانکتور mini HDMI است که کمی کوچکتر از HDMI استاندارد است اما تمام عملکردهای HDMI استاندارد را دارد و همچنین دارای 19 پین است. HDMI نوع C دارای ابعاد10.42mm * 2.42mm  است و میتوان از آن با کامپیوتر یا مانیتور تلویزیون استفاده کرد.

HDMI نوع D

HDMI نوع D به عنوان یک کانکتور میکرو HDMI شناخته شده است. اندازه HDMI Type D بسیار شبیه به HDMI Type C است و این نوع HDMI برای دستگاه‌های کوچک مانند دوربین و گوشی بسیار مناسب است.

HDMI نوع E

HDMI نوع E برای کابل‌های اتوماتیک استفاده میشود که به طور خاص برای استفاده در خودرو طراحی شده‌اند.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم

نحوه کار کردن HDMI

HDMI داده‌ها یا اطلاعات را برای نمایشگرها رمزگذاری، انتقال و رمزگشایی میکند. معمولا 19 پین دارد و هر پین عملکرد خاص خود را دارد. این مقاله شما را با بخش‌های مهم HDMI و نحوه عملکرد آنها آشنا میکند.

TMDS

از طریق فناوری ارسال تفاضلی و کم‌حجم سیگنال (TMDS) برای انتقال داده از یک مکان به مکان دیگر کار میکند. هنگامی که داده‌ها در کابل از دستگاه‌های فرستنده منتقل میشوند، ممکن است کیفیت آنها کاهش یابد و از TMDS برای کمک به محافظت از کیفیت سیگنال‌ها استفاده میشود.

سیگنال‌های کدگذاری شده توسط جفت TMDS کابل پیچ‌خورده حمل میشوند که یکی از آنها سیگنال اصلی و دیگری سیگنال معکوس را برای کاهش تداخل و دریافت سیگنال مناسب حمل میکند. سپس سیگنال به دستگاه گیرنده ارسال میشود و پورت HDMI سیگنال اصلی و معکوس را شناسایی میکند تا از دست رفتن سیگنال را جبران کند.

HDCP

HDMI وظیفه محافظت از سرقت را بر عهده دارد. آیا میدانید چگونه HDMI محتوای سرقت‌شده را مسدود میکند؟ نام کامل HDCP، High-Bandwidth Digital Content Protection است که توسط اینتل توسعه داده شده است. HDCP در واقع یک پروتکل احراز هویت است که روی داده‌های شناسایی نمایشگر توسعه یافته (EDID) دستگاه‌های فرستنده و گیرنده ذخیره میشود. دستگاه فرستنده ابتدا کلید احراز هویت دستگاه‌های نمایشگر را بررسی میکند و سپس کلید جدیدی را برای اشتراک‌گذاری با دستگاه گیرنده ایجاد میکند.

CEC

(Consumer Electronics Control) CEC نیز یکی از ویژگی‌های HDMI است و به یک کنترلر اجازه میدهد تا حداکثر 15 دستگاه متصل را کنترل کند. CEC در HDMI 1.0 تعریف و در HDMI 1.2،HDMI 1.2a و HDMI 1.3a به‌روزرسانی شد.

DDC

Display Data Channel که به اختصار DDC نامیده میشود، گروهی از پروتکل‌ها برای ارتباط بین دستگاه‌های منبع و مانیتورها است. دستگاه‌های منبع تشخیص میدهند که مانیتورها با چه فرمت‌های دیجیتالی میتوانند کار کنند و سپس پارامترهای مانیتور را تنظیم میکنند.

آنچه که باید از کابل HDMI بدانیم


مزایای HDMI

HDMI امکان انتقال داده‌های صوتی و تصویری را فراهم میکند، بنابراین شما هرگز به دو کابل جداگانه تصویر و صدا نیاز ندارید. به عنوان مثال، اگر میخواهید کامپیوتر خود را به یک مانیتور وصل کنید، فقط به یک کابل نیاز دارید که راه‌اندازی سرگرمی‌های خانگی را راحت‌تر میکند. علاوه بر این، با توسعه HDMI، قابلیت انتقال داده‌های سه بعدی و اترنت را نیز دارد.

کابل‌های HDMI با کیفیت بالا نیز به شما کمک میکنند تا تجربه‌ای خوب از مشاهده را داشته باشید، زیرا میتوانند کیفیت صوتی و تصویری بهتری ارائه دهند. انواع مختلفی از کابل‌ها و کانکتورهای HDMI در بازار وجود دارد که به اتصال لپ‌تاپ، کنسول بازی یا تلویزیون به HDTV و سایر نمایشگرها کمک میکند.

چگونه یک کابل HDMI برای 4K انتخاب کنیم ؟

4K به معنای وضوح افقی نمایشگر حدود 4000 پیکسل است. امروزه، خانواده‌های بیشتری خرید تلویزیون 4K را انتخاب میکنند، زیرا کیفیت تصویر میتواند واضح‌تر و بهتر باشد.

ممکن است در انتخاب کابل HDMI مناسب برای تلویزیون 4K دچار سردرگمی شوید. ساده‌ترین راه برای بررسی اینکه آیا کابل HDMI شما با 4K سازگار است یا خیر، بررسی لوگوی روی بسته‌بندی کابل است. به طور کلی، کابل‌های HDMI پرسرعت، کابل‌های پرسرعت پریمیوم و کابل‌های با ‌سرعت فوق‌العاده بالا میتوانند از کیفیت 4K پشتیبانی کنند. اگر کابل HDMI با “سرعت بالا” چاپ شود، قطعا برای 4K مناسب است.

اما اگر لوگو را روی کابل نمی‌بینید، حتما رتبه‌بندی سرعت کابل یا حداکثر پهنای باند را بررسی کنید. توصیه میشود از HDMI 2.0 برای تلویزیون 4K خود استفاده کنید. سیگنال در 4K با سرعت 18 گیگابیت بر ثانیه ارسال میشود و از دست دادن اطلاعات مربوط به طول کابل HDMI است. بنابراین، هنگام انتخاب کابل HDMI مناسب برای تلویزیون 4K خود، به یاد داشته باشید که یک کابل با کارایی بالا و طول مناسب انتخاب کنید.