روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

روز جهانی مغز | تاثیر موسیقی بر مغز

فدراسیون جهانی مغز هر ساله در 22 جولای مصادف با یکم مرداد ماه، روز جهانی مغز را جشن میگیرد تا آگاهی عمومی را نسبت به اختلالات عصبی افزایش دهد و سلامت مغز را در سراسر جهان ترویج دهد. داده‌های مطالعه بار جهانی بیماری‌ها در سال 2021 نشان میدهد که شرایط عصبی نه تنها عامل اصلی ناتوانی در سراسر جهان هستند و از تخمین‌های قبلی پیشی گرفته‌اند، بلکه طیف جدید و گسترده‌ای از شرایط عصبی نیز درگیر هستند.

این کشف جدید نیازمند یک رویکرد جامع به سلامت مغز است که پیشگیری به عنوان یک استراتژی کلیدی برای کاهش تأثیر این شرایط عصبی در نظر گرفته شود. تمرکز روز جهانی مغز 2024 بر سلامت مغز و پیشگیری است که با ابتکارات سلامت مغز سازمان جهانی بهداشت (WHO) و برنامه اقدام جهانی بین‌المللی در مورد صرع و سایر اختلالات عصبی (IGAP) همسو است.

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

تمرکز مشترک فدراسیون جهانی مغز بر پیشگیری، فرصت‌ها را برجسته کرده و نقش محوری پیشگیری، مراقبت‌های پیشگیرانه و کاهش ریسک را در کاهش تأثیر عظیم بیماری‌های عصبی، که اکنون عامل اصلی ناتوانی در سطح جهان هستند، تأیید میکند. مهم است که پیشگیری شامل پیشگیری اولیه و ثانویه و همچنین ترویج سلامت باشد.

پیشگیری اولیه شامل ارزیابی ریسک، مدیریت عوامل خطر فعال و نظارت طولانی‌مدت و رصد علائم و نشانه‌های پیش‌نشانه‌ای است. پیشگیری ثانویه شامل تشخیص زودهنگام و سریع، کاهش عوامل خطر، مداخله درمانی فعال و بهینه‌سازی عوامل سبک زندگی و سلامت رفتاری است. استراتژی‌های ترویج سلامت، مانند استراتژی‌های پیشگیری از سکته مغزی که به نام «هشت نکته ضروری زندگی» شناخته میشوند، برای بهینه‌سازی نتایج سلامت بسیار مهم هستند.

نمونه‌های ملموسی از استراتژی‌های پیشگیری شامل چندین بیماری عفونی تاریخی (مانند فلج اطفال) است که برای آن‌ها واکسیناسیون با موفقیت انجام شده است و اخیراً سکته مغزی که تلاش‌ها برای کنترل فشار خون و عوامل خطر، اثرات مثبتی بر نتایج در سطح جهان داشته است. سازمان جهانی بهداشت همچنان نقش محوری دارد و به عنوان مهمان افتخاری در روز جهانی مغز 2024 شرکت خواهد کرد و اهمیت این رویداد را در نزدیک‌تر شدن به معیارهای IGAP برجسته میکند.

فدراسیون جهانی مغز، کشورهای سراسر جهان را تشویق میکند که با علاقه در روز جهانی مغز 2024 شرکت کنند و در فعالیت‌های محلی که هدف آن ترویج سلامت مغز و پیشگیری از آسیب و بیماری‌های مغزی است، مشارکت نمایند. با ترویج همکاری جهانی و تلاش‌های حمایتی، روز جهانی مغز 2024 به عنوان یک کاتالیزور برای پیشرفت بهتر سلامت مغز برای همه عمل میکند.

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

ارتباط مغز و موسیقی

متخصصان در تلاشند تا بفهمند چگونه مغز ما میتواند موزیک را بشنود و پخش کند. یک سیستم استریو ارتعاشاتی را تولید میکند که از طریق هوا حرکت میکنند و به نحوی وارد کانال گوش میشوند. این ارتعاشات پرده گوش را تحریک میکنند و به سیگنال الکتریکی تبدیل میشوند که از طریق عصب شنوایی به ساقه مغز منتقل میشود، جایی که دوباره به چیزی که ما به عنوان موسیقی درک میکنیم، بازسازی میشود.

محققان دانشگاه جان هاپکینز ده‌ها نوازنده جاز و رپر را وادار کرده‌اند تا در حالی که در دستگاه fMRI (تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی) دراز کشیده‌اند، موسیقی بداهه‌نوازی کنند تا ببینند کدام نواحی مغز آنها روشن میشوند. موسیقی ساختاری، ریاضی و معماری است. این بر اساس روابط بین یک نت و نت بعدی است. شاید شما از آن آگاه نباشید، اما مغز شما باید محاسبات زیادی انجام دهد تا آن را درک کند.

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

چه موسیقی بهترین است ؟

معلوم است که فرقی نمیکند موسیقی مورد علاقه شما راک‌اند‌رول، جاز، هیپ‌هاپ یا کلاسیک باشد. مغز شما همان موسیقی‌ای را که شما دوست دارید، ترجیح میدهد که از طریق اسپیکر بلوتوثی یا هدفون آن را بشنود. این به پیشینه شخصی شما بستگی دارد. برای مدتی، محققان بر این باور بودند که موزیک کلاسیک فعالیت مغز را افزایش داده و شنوندگان آن را باهوش‌تر میکند، پدیده‌ای که به نام اثر موتزارت شناخته میشود. اما این الزاماً درست نیست.

در مطالعات اخیر، محققان متوجه شده‌اند که افراد مبتلا به دمانس به موسیقی‌ای که در دوران جوانی‌شان شنیده‌اند بهتر پاسخ میدهند. اگرموزیک مورد علاقه کسی را پخش کنید، بخش‌های مختلفی از مغز روشن میشود، این به این معناست که خاطرات مرتبط با موزیک، خاطرات احساسی هستند که هرگز محو نمیشوند، حتی در بیماران آلزایمری.

موسیقی میتواند :

  • توانایی شما در درک زمان را تغییر دهد
  • به ترس‌های اولیه دسترسی پیدا کند
  • تشنج‌ها را کاهش دهد
  • شما را به یک ارتباط‌گیرنده بهتر تبدیل کند
  • شما را قوی‌تر کند
  • سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند
  • به ترمیم آسیب‌های مغزی کمک کند
  • شما را باهوش‌تر کند
  • خاطرات را برانگیزد
  • به بیماران پارکینسون نیز حتی کمک کند

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

پرندگان آوازخوان فصلی

محققان مطالعات عصب‌شناختی بر روی پرندگان آوازخوان نیز انجام داده‌اند. تحقیقات نشان داده که قناری‌ها هر پاییز زمانی که سلول‌های مغزی مسئول تولید صدا میمیرند، آواز خواندن را متوقف میکنند. اما نورون‌ها در طول ماه‌های زمستان دوباره رشد میکنند و پرندگان در بهار دوباره آوازهای خود را می‌آموزند. این نشانه‌ای است که موزیک ممکن است نوروژنز (تولید نورون‌های جدید) را در مغز افزایش دهد. اگر میخواهید بدنتان را قوی کنید، به باشگاه بروید. اگر میخواهید مغزتان را تمرین دهید، به موسیقی گوش دهید.

چیزهای کمی وجود دارند که مغز را به اندازه موزیک تحریک کنند. اگر میخواهید مغزتان را در طول فرآیند پیری فعال نگه دارید، گوش دادن به موسیقی یا نواختن آن ابزار فوق‌العاده‌ای است. موزیک یک تمرین کامل برای مغز ارائه میدهد. تحقیقات نشان داده که گوش دادن به موزیک میتواند اضطراب، فشار خون و درد را کاهش دهد و همچنین کیفیت خواب، خلق و خو، هشیاری ذهنی و حافظه را بهبود بخشد.

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

تقویت روزانه مغز با موسیقی

قدرت موسیقی محدود به تحقیقات جذاب نیست. این روش‌ها را برای افزودن موزیک بیشتر و بهره‌مندی‌های مغزی به زندگی خود امتحان کنید.

1. خلاقیت خود را جرقه بزنید

متخصصان پیشنهاد میکنند به آنچه فرزندان یا نوه‌های شما گوش میدهند، گوش دهید. اغلب ما به شنیدن همان آهنگ‌ها و سبک‌های موسیقی که در دوران نوجوانی و بیست‌سالگی میشنیدیم، ادامه میدهیم و عموماً از شنیدن هر چیزی که متعلق به آن دوران نباشد، اجتناب میکنیم. آهنگ جدید مغز را به طریقی که موسیقی قدیمی نمیتواند، به چالش میکشد. ممکن است در ابتدا لذت‌بخش نباشد، اما این ناآشنایی باعث میشود مغز برای درک صدای جدید تلاش کند.

2. خاطره‌ای را از گذشته به یاد آورید

به آهنگی آشنا، به‌ویژه اگر از همان دوره زمانی که سعی در یادآوری آن دارید، گوش دهید. برای مثال، گوش دادن به بیتلز ممکن است شما را به لحظه‌ای که برای اولین بار دوست خود را دیدید، بازگرداند.

3. به بدن خود گوش دهید

به نحوه واکنش خود به انواع مختلف موسیقی توجه کنید و نوعی را انتخاب کنید که برای شما مفید باشد. چیزی که به یک نفر کمک میکند تمرکز کند ممکن است برای فرد دیگری مزاحم باشد، و چیزی که به یک نفر کمک میکند آرامش یابد ممکن است فرد دیگری را عصبی کند.

روز جهانی مغز و تاثیر موسیقی بر آن

کلام آخر

موسیقی میتواند تاثیرات شگفت‌انگیزی بر مغز انسان داشته باشد، از افزایش توانایی‌های شناختی گرفته تا کمک به بهبود اختلالات عصبی. با استفاده ازموزیک به عنوان ابزاری برای تمرین و تقویت مغز، میتوان سلامت روانی و جسمی خود را بهبود بخشید و از زندگی لذت بیشتری برد. به همین دلیل، توصیه میشود تا در روز جهانی مغز و هر روز دیگر، به موسیقی گوش دهید و از فواید بی‌نظیر آن بهره‌مند شوید.